Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet?

Er bestaan verschillende soorten leningen. Je zou zeggen dat een lening een lening is en dat je gewoon geld nodig hebt om een bepaald doel te behalen. Maar er zit wel zeker verschil in. Er bestaat namelijk een verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet. We gaan je graag uitleggen wat het verschil tussen beide kredieten is.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van krediet. Dat wilt zeggen dat je vooraf nog niet goed weet hoeveel geld je nodig hebt om te lenen. Wel spreek je van te voren af wat het limiet is van wat je mag lenen. Dat wilt zeggen dat je dus niet onbeperkt geld kan blijven opnemen ondanks dat het een flexibele vorm is. Met een doorlopend krediet kan je bijvoorbeeld een lening aangaan voor de toekomstige studiekosten van je kind of kinderen. Omdat je vooraf nog niet weet hoeveel het gaat kosten heb je wel de mogelijkheid geld op te nemen wanneer dat nodig is. Je kan bijvoorbeeld dan weer een deel aflossen om het vervolgens weer te lenen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is niet flexibel zoals bij een doorlopend krediet. Je spreekt vooraf wat je kan en gaat lenen. Het rentepercentage en de looptijd van de lening staat ook vast. Je kan tussendoor wel wat aflossen als je wilt. Met een persoonlijke lening kan je doelen behalen die je anders niet behaald. Zoals een aanbouw financieren of een nieuwe keuken of badkamer. Ook kan je er bijvoorbeeld een auto mee kopen.

Looptijd

Wil je een persoonlijke lening afsluiten? Dan kan je zelf het bedrag en looptijd bepalen. Hoe langer de looptijd hoe lager je maandbedrag wordt. Hoe korter hoe eerder je weer van je BKR registratie af bent. Denk altijd goed na, in combinatie met je inkomen, wat verstandig is.